Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» REFORMI REFORMI REFORMI
18th May 2011, 01:26 by wem3

» PROGRAMI IPHONE
17th May 2011, 23:47 by wem3

» INFEKTOLOGIJA
17th May 2011, 23:23 by wem3

» GASTROENTEROHEPATOLOGIJA
17th May 2011, 22:44 by wem3

» BODY MASS INDEX
17th May 2011, 22:33 by wem3

» HEMATOLOGIJA
17th May 2011, 22:01 by wem3

» PEDIJATRIJA
17th May 2011, 21:58 by wem3

» PEDIJATRIJA
11th May 2011, 21:22 by wem3

» GASTROENTEROHEPATOLOGIJA
11th May 2011, 21:20 by wem3

Social bookmarking
Bookmark and share the address of wem3 on your social bookmarking website
FACEBOOK Forum for students of medicine Skopje Macedonia
Medicinari Skopje

Create Your Badge
CHECK YOUR HEALTH ONLINE

Current date/time is 17th December 2018, 17:04

..........МЕДИЦИНА..........

 • Topics
 • 20110518
   Global announcement: [ Poll ]
  REFORMI
  REFORMI

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 1731
 • 20110517
   
  TONSILLITIS
  Tonsillitis


  Sore throat and temperature Membrane over the tonsils and enlarged and sore lymph glands
  General symptoms (headache, abdominal pain particularly...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 1923
 • 20110517
   
  APPENDICITIS ACUTAE
  Acute Appendicitis  View Presentation


  The incidence of appendectomy appears to be declining due to more accurate preoperative diagnosis.Despite newer imaging techniques, acute appendicitis can be very difficult to diagnose.


  Acute appendicitis...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 1952
 • 20110517
   
  DASATINIB

  ...


  by wem3 - Comments: 0 - Views: 1872
 • 20110517
   
  INHALATORNI KORTIKOSTEROIDI

  Инхалаторните кортикостероиди го зголемуваат ризикот за...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 1701
 • 20110511
   
  PERCENTILNI KRIVI


  Педијатрија


  ...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 3297
 • 20110511
   
  PEGINTERFERON ALFA2A I RIBAVIRIN  Гастроентерохепатологија


  ...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 1669
 • 20110509
   
  BEATING HEART
  BEATING HEART- МИНИМАЛНО ИНВАЗИВНА КАРДИОХИРУРГИЈА

  Beating Heart операција е алтернативен пристап на конвенционална коронарна...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 1352
 • 20110509
   
  AUTIZAM
  АУТИЗАМ (преглед на Autism Fact Sheet – National Institute of Neurological Disorders and Stroke)

  Аутизмот (или понекогаш наречен „класичен аутизам“) е најчестата состојба...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 1378
 • 20110506
   
  SISTEMSKA SKLEROZA
  Ревматологија

  Системска склероза – препораки за дијагноза и терапија на болеста

  Системската склероза...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 1697
 • 20110504
   
  antikoagulansi
  Нови орални антикоагуланси: резултати од клинички студии

  Антикоагулантната терапија за долготраен...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 987
 • 20110427
   
  TRANSPLANTACIJA NA CRN DROB KAJ DECA
  Хируршки процедури
  Хируршка процедура кај донорот:
  - Операција запоцнува со епигастрична инвертирачка...

  by viskcah - Comments: 0 - Views: 1097
 • 20110427
   
  TRANSPLANTACIJA NA CRN DROB KAJ DECA
  Tрансплантација на црн дроб кај деца

  Трансплантацијата на црниот дроб е ефикaсен и широко прифатен...

  by viskcah - Comments: 0 - Views: 747
 • 20110427
   
  PRIJAVUVANJE NA NESAKANI DEJSTVA NA LEKOVI
  ПРИЈАВУВАЊЕ НА НЕСАКAНИ ДЕЈСТВА НА ЛЕКОВИ

  Обврската за пријавување на несакани дејства на лекови ни...

  by viskcah - Comments: 0 - Views: 636
 • 20110427
   
  BELODROBEN TROMBOEMBOLIZAM
  Белодробен тромбоемболизам-приказ на случај

  Белодробниот тромбоемболизам е релативно честа ургентна...

  by viskcah - Comments: 0 - Views: 718
 • 20110426
   
  ORALNA KONTRACEPCIJA
  Дискусија за предностите и ризиците од примената на оралната контрацепција - "пилулата" (комерцијална...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 908
 • 20110426
   
  KAKO PROGESTERONOT GO OPUSTA UTERUSOT
  Како прогестеронот го опушта утерусот во текот на бременоста?

  Повеќето од нас го должат своето постоење...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 667
 • 20101213
  MAPA NA MEDICINSKI FAKULTET

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 2343
 • 20101210
  Онкологија

  Современ пристап во третманот на напреднат и метастатски неситноклеточен карцином на...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 1442
 • 20101207
   
  EREKTILNA DISFUNKCIJA
  Еректилна дисфункција

  Што е еректилна дисфункција?
  Еректилната дисфункција (ЕД) претставува неможност...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 940
 • 20101206
   
  REKREATIVNI DROGI ???
  РЕКРАТИВНИ ДРОГИ ИЛИ ДAМOКЛОВ МЕЧ? EXTASY!

  MDMA – Ecstasy (3,4-methylenedioxymethamphetamine) има репутација на безбедна, стимулирачка дрога која предизвикува...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 900
 • 20101206
  Енергетски пијалоци : за и против

  Енергетските пијалоци во последната деценија се многу популарни...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 664
 • 20101206
  Престанок на пушење

  Пушењето цигари е најчеста спречлива причина за смрт во светот. Тоа е важен ризик...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 2476
 • 20101206
   
  PRIJAVUVANJE NA NESAKANI DEJSTVA NA LEKOVI
  ПРИЈАВУВАЊЕ НА НЕСАКНИ ДЕЈСТВА НА ЛЕКОВИ

  Обврската за пријавување на несакани дејства на лекови ни...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 684
 • 20101206
   
  Syndroma Meigs, Meigs-Salmon Syndrome
  Синдром на Меигс (Syndroma Meigs, Meigs-Salmon Syndrome)

  Синдром на Меигс (1954 г.) се дефинира како тријада од бениген оваријален тумор, асцит...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 2354
 • 20101206
   
  PANDEMIJA H1N1
  Пандемија H1N1

  Пандемската инфлуенца H1N1, го разбранува светот но и домашната јавност. И покрај информациите...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 551
 • 20101206
   
  NOVI PRISTAPI VO LEKUVANJE NA CA NA ZELUDNIK
  Нови пристапи во лекување на карцином на желудник

  Карциномот на желудникот е четвртиот најчест карцином...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 680
 • 20101206
   
  TRANSPLANTACIJA NA TRAHEA DOBIENA SO POMOS NA STEM KLETKI
  Трансплантација на трахеа добиена со помош на стем клетки: пресвртница ?

  Пред неколку месеци, тим на...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 696
 • 20101206
   
  INFEKCIJA SO ROTHAVIRUS
  ИНФЕКЦИЈА СО РОТАВИРУС

  Ротавирусите се најчести предизвикувачи на тежок акутен гастроентерит кај...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 1517
 • 20101206
   
  NEVROPSIHIJATRISKI NARUSUVANJA KAJ ALCHAJMEROVA DEMENCIJA
  “Деменцијата е една од најитните предизвици за лекарите ширум светот. Со порастот на старото население...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 1126
 • 20101206
   
  KORTIKOSTEROIDI VO PREVENCIJA I TRETMAN NA ARDS
  КОРТИКОСТЕРОИДИ ВО ПРЕВЕНЦИЈА И ТРЕТМАН НА АКУТЕН РЕСПИРАТОРЕН ДИСТРЕС СИНТРОМ

  Акутниот респираторен...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 1109
 • 20101206
   
  PREGLED NA NAPATSTVIJA ZA INTOKSIKACIJA SO LEKOVI
  Преглед на напатствија за интоксикација со лекови

  Труењето со лекови може да се случи од бројни причини,...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 1708
 • 20101206
   
  MATICNI KLETKI OD PAPOCNA VRVCA
  Матичните клетки од папочна врвца- почеток на нова ера на регенеративната медицина

  Матичните клетки...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 1913
 • 20101206
   
  REVMATOIDEN ARTRITIS
  Препорака за рана и агресивна примена на лекови кои го менуваат текот на заболувањето кај ревматоидниот...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 681
 • 20101206
   
  DG I TRETMAN NA INFEKCIJA SO HELICOBACTER PYLORI
  Дијагноза и третман на инфекција со Helicobacter pylori

  Инфекцијата со Helicobacter pylori е ризик фактор за појава на три болести на...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 1049
 • 20101206
   
  ZGOLEMEN RIZIK ZA DIJABET KAJ PACIENTI KOI SE LEKUVANI SO STATINI
  Зголемен ризик за дијабет кај пациенти кои се лекувани со статини

  Според една нова мета-анализа на...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 603
 • 20101206
   
  PREDIKCIJA NA HRONICNA BUBREZNA BOLEST
  ПРЕДИКЦИЈА НА ХРОНИЧНА БУБРЕЖНА БОЛЕСТ
  Според Каролин Фокс, мерењето на три биомаркери во единечен...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 665
 • 20101206
   
  PRETKOMORNA FIBRILACIJA - TRETMAN
  Преткоморна Фибрилација – третман


  На Универзитетската клиника за кардиологија во текот на 2009 година...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 664
 • 20100530
  WHO calls for protection of women and girls from tobacco
  World No Tobacco Day 2010 focuses on the marketing of tobacco to women

  28 MAY 2010 | GENEVA -- In observance of World No Tobacco Day 2010, the World Health Organization (WHO) is urging global action to protect women and girls against the sickness and suffering caused by tobacco use.

  "The trends in some countries are extremely worrisome," said WHO Director-General Dr Margaret Chan. "Tobacco use is neither liberating nor glamorous. It is addictive and deadly."

  This year’s campaign theme,...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 612
 • 20100530
  VOX No.61

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 1450
 • 20100530
  Нови упатства за хоспитално лекување на torsades de pointes

  Голем број на често применети и корисни лекови го продолжуваат...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 1215
 • 20100413
  ШТО Е СРЦЕВА СЛАБОСТ?

  Срцева слабост не значи дека срцето престанало да работи или дека имате инфаркт,...

  by wem3 - Comments: 1 - Views: 2049
 • 20091210
  Инфектологија

  Свинскиот грип доби сопствено име-запознајте го Грипот А Х1Н1


  Што е свински грип?
  Свинска...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 922
 • 20091210
  Инфектологија

  Пандемија H1N1-каде може да го најдете она што ве интересира!

  Пандемската инфлуенца H1N1, го...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 731
 • 20091114
  Definition

  The H1N1 virus (swine flu) is a new flu virus strain that is causing illnesses in humans worldwide.

  In June 2009, the World Health Organization declared a worldwide swine flu pandemic.
  Alternative Names

  Swine flu; Influenza A
  Causes, Incidence, And Risk Factors

  Earlier forms of the H1N1 virus were found in pigs. Over time, the virus changed (mutated) and can now infect humans. Because H1N1 is a new virus in humans, your immune system cannot fight the virus very well. As a result, it has spread quickly around the world.

  The...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 593
 • 20091114

  by mahatma - Comments: 2 - Views: 553
 • 20091012
  A 56-year-old man with epilepsy - 10 Point
  Posted on Wednesday, February 18, 2009 in Emergency Care, Neurology  A 56-year-old man with epilepsy is brought into the emergency room. He has been having continuous generalized tonic-clonic seizures for the past 30 min. He is treated with 2 mg of intravenous lorazepam.
  Most physicians recommend using a high dose of intravenous benzodiazepine as part of the management of status epilepticus because of its:

  a. Ability to suppress seizure activity for more than 24 h after one injection
  b. Lack of respiratory...

  by wem3 - Comments: 3 - Views: 833
 • 20091014  Approximately 99 per cent of medicinal molecules don't reach their targets and subsequently, stay in the body of the patient. As these molecules can sometimes be very toxic - particularly in the case of those designed to target cancers - research is being undertaken into more effective ways of safely transporting...

  by wem3 - Comments: 0 - Views: 533
 • 20091013
  Упатства за практикување на медицина заснована на докази

  ДЕЛ 1

  Ганстроентерхепатологија
  Ендокринологија

  by viskcah - Comments: 1 - Views: 2341
 • 20091013
  POZITIVNA LISTA NA LEKOVI DOWNLOAD HERE
  NOVA LISTA:

  POZITIVNA LISTA 2009

  by viskcah - Comments: 0 - Views: 2273
 • 20091013
  Педијатрија
  Хипоурикемија


  Хипоурикемија подразбира намалена вредност на урична киселина...

  by viskcah - Comments: 0 - Views: 1254
 

Users browsing this forum: None
Moderator

viskcah

Permissions in this forum:

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum

Legend
 • New posts New posts
 • New posts [ Popular ] New posts [ Popular ]
 • New posts [ Locked ] New posts [ Locked ]
 • No new posts No new posts
 • No new posts [ Popular ] No new posts [ Popular ]
 • No new posts [ Locked ] No new posts [ Locked ]
 • Announcement Announcement
 • Sticky Sticky
 • Global announcement Global announcement