Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» REFORMI REFORMI REFORMI
18th May 2011, 01:26 by wem3

» PROGRAMI IPHONE
17th May 2011, 23:47 by wem3

» INFEKTOLOGIJA
17th May 2011, 23:23 by wem3

» GASTROENTEROHEPATOLOGIJA
17th May 2011, 22:44 by wem3

» BODY MASS INDEX
17th May 2011, 22:33 by wem3

» HEMATOLOGIJA
17th May 2011, 22:01 by wem3

» PEDIJATRIJA
17th May 2011, 21:58 by wem3

» PEDIJATRIJA
11th May 2011, 21:22 by wem3

» GASTROENTEROHEPATOLOGIJA
11th May 2011, 21:20 by wem3

Social bookmarking
Bookmark and share the address of wem3 on your social bookmarking website
FACEBOOK Forum for students of medicine Skopje Macedonia
Medicinari Skopje

Create Your Badge
CHECK YOUR HEALTH ONLINE

NEFROLOGIJA

Go down

20101206

Post 

NEFROLOGIJA
ПРЕДИКЦИЈА НА ХРОНИЧНА БУБРЕЖНА БОЛЕСТ
Според Каролин Фокс, мерењето на три биомаркери во единечен примерок од крв може да ја подобри можноста за откривање на пациенти со висок ризик за развој на хронична бубрежна болест (ХББ). Резултатите од нејзината студија се во печат во Journal of the American Society of Nephrology.

Студијата опфатила над 2300 учесници во студијата на потомците од Фрамингем, една долгорочна студија на ризик факторите и за исходот од срцева болест. Сите учесници имале нормална бубрежна функција кога им биле земени примероци од крв во 1995-98 година. Во просек, 9,5 години подоцна, кај девет проценти од пациентите настанала хронична бубрежна болест. Кај уште 8% се пронајдени високи концентрации на протеини во урината (макроалбуминурија) во тек на следењето што било клучен знак на влошување на бубрежната функција.

Замрзнатите приметоци од крвта од 1995-98 година биле тестирани за да се провери дали постои било кој од шест различни биомаркери кај пациенти кај кои постоела најголема веројатност за настанок на ХББ: Комбинацијата на три биомаркери значително ја подобрила способноста за идентификување на пациенти со висок ризик од ХББ, вклучително и хомоцистеинот, хормон кој влијае на управувањето со солта, од страна на бубрезите. Истите два биомаркери исто така го предвидувале и ризикот за микроалбуминурија, како и Б-типот на натриуретскиот пептид (БНП) индикатор на срцево заболување кај пациенти со срцева болест.

Додавањето на резултатите од биомаркерите кон стандардните ризик фактори, како што се високиот крвен притисок и дијабетот може да го зголеми процентот за уште 7% кај пациентите кои се класифицирани дека имаат висок ризик од хронична бубрежна болест.

Бидејќи хроничната бубрежна болест засега 13% од возрасната популација во САД и претставува важен ризик фактор за кардиоваскуларна болест, раното откривање на абнормалностите со користење на серумскиот креатинин, како вообичаена мерка за проценка на бубрежната функција е многу важно.

Со натамошно тестирање, овие биомаркери може да ги подобрат проценките на ризикот за ХББ. Освен тоа, природата на овие три биомаркери може да обезбеди увид во настанокот на ХББ. Сепак, потребни се натамошни студии за да се утврди дали лекувањето кое го намалува нивото на хомоцистеинот или влијанието врз процесите кои вклучуваат алдостерон и БНП можат да влијаат на долгорочниот ризик од ХББ. Оваа студија била ограничена на учесници од Европско потекло, потребни се повеќе истражувања за да се види дали резултатите се однесуваат и на мултиетнички популации.
avatar
wem3
Admin

Posts : 140
Points : 384
Reputation : 0
Join date : 2008-04-08

Character sheet
MOBILE:
100/100  (100/100)

http://wem3.team-talk.net

Back to top Go down

Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum