Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» REFORMI REFORMI REFORMI
18th May 2011, 01:26 by wem3

» PROGRAMI IPHONE
17th May 2011, 23:47 by wem3

» INFEKTOLOGIJA
17th May 2011, 23:23 by wem3

» GASTROENTEROHEPATOLOGIJA
17th May 2011, 22:44 by wem3

» BODY MASS INDEX
17th May 2011, 22:33 by wem3

» HEMATOLOGIJA
17th May 2011, 22:01 by wem3

» PEDIJATRIJA
17th May 2011, 21:58 by wem3

» PEDIJATRIJA
11th May 2011, 21:22 by wem3

» GASTROENTEROHEPATOLOGIJA
11th May 2011, 21:20 by wem3

Social bookmarking
Bookmark and share the address of wem3 on your social bookmarking website
FACEBOOK Forum for students of medicine Skopje Macedonia
Medicinari Skopje

Create Your Badge
CHECK YOUR HEALTH ONLINE

NASTAVNA DEJNOST

Go down

20101207

Post 

NASTAVNA DEJNOST
NASTAVNA DEJNOSTОПШТИ ПОДАТОЦИ

Медицинскииот факултет во Скопје организира:

* ДОДИПЛОМСКА НАСТАВА
* ПОСЛЕДИПЛОМСКА НАСТАВА
* КОНТИНУИРАНА МЕДИЦИНСКА ЕДУКАЦИЈА

ДОДИПЛОМСКА НАСТАВА

Подрачје во кое се образуваат студентите во додипломската настава на Медицинскиот факултет е биомедицина, медицина (базични, клинички и јавноздравствени науки) и здравствена нега.
Траењето на додипломските студии по медицина е 12 семестри (6 години), а на стручните студии 6 семестри (3 години).

Образованието на студиите по медицина опфаќа пет групи на предмети. Тоа се општообразовни предмети, предмети од природните науки, базични медицински науки, клинички предмети и јавноздравствени предмети (по опширно прочитајте во прирачникот Студентски информатор .)

Образованието на стручните студии (медицински сестри/техничари, радиолошки технолози, логопеди, аудиометриски техничари и физиотерапевти) опфаќа три групи на предмети. Тоа се општествени предмети, базични предмети и професионални предмети (поопширно прочитајте во прирачникот Студентски информатор .)

Со завршување на додипломските студии по медицина се стекнува стручен назив: доктор по медицина - medical doctor, MD. По завршување на додипломските студии по медицина задолжителен е приправнички стаж во траење од 6 месеци, после што се полага испит за добивање на основна лиценца (види повеќе за ова на страницата на Лекарската Комора на Македонија).

По успешно совладување на студискиот програм и одбрана на дипломската работа, студентите на студиите за медицински сестри и техничари се здобиваат со титула: дипломирана медицинска сестра (за жени), ДМС - graduate nurse и дипломинаран медицински техничар (за мажи), ДМТ - graduate medical technician.

По успешно совладување на студискиот програм и одбрана на дипломската работа, студентите се здобиваат со титула: дипломиран радиолошки технолог (радиографер) = graduate radiologic technologist (radiographer).

По успешно совладување на студискиот програм и одбрана на дипломската работа, студентите се здобиваат со титула: дипломиран логопед - graduate speech and language therapist.

По успешно совладување на студискиот програм и одбрана на дипломската работа, студентите се здобиваат со титула: дипломиран аудиометриски техничар (graduate audiometric technician).

По успешно совладување на студискиот програм и одбрана на дипломската работа, студентите се здобиваат со титула: дипломиран физиотерапевт (graduate physiotherapist).

Завршените студенти од стручните студии ја практикуваат својата активност автономно откако ќе се здобијат со диплома за завршени додипломски студии и ќе го положат професионалниот испит.


ПОСЛЕДИПЛОМСКА НАСТАВА

Факултетот изведува последипломски стручни стдудии во траење од 1 година, последипломски магистерски студии во траење од 2 години и последипломски докторски студии во траење од 3 години, а ја спроведува и постапката за стекнување на титула доктор на науки надвор од докторските студии.

Последипломски стручни и магистерски студии може да запише лице кое има завршено соодветни додипломски студии во траење од најмалку 3 години.
Последипломски докторски студии може да запише лице кое има завршено соодветни додипломски студии во траење од најмалку 3 години и завршени магистерски студии во траење од 2 години.

Настава во рамки на континуирана медицинска едукација Континуирана медицинска едукација ги подразбира сите облици на последипломско усавршување кои се организираат на Медицинскиот факултет независно од редовните последипломски студии. Учесниците можат да бидат доктори на медицина, здравствени работници и лица од други профили коишто обавуваат дејност на полето на здравствената заштита.
avatar
wem3
Admin

Posts : 140
Points : 384
Reputation : 0
Join date : 2008-04-08

Character sheet
MOBILE:
100/100  (100/100)

http://wem3.team-talk.net

Back to top Go down

Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum