Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» REFORMI REFORMI REFORMI
18th May 2011, 01:26 by wem3

» PROGRAMI IPHONE
17th May 2011, 23:47 by wem3

» INFEKTOLOGIJA
17th May 2011, 23:23 by wem3

» GASTROENTEROHEPATOLOGIJA
17th May 2011, 22:44 by wem3

» BODY MASS INDEX
17th May 2011, 22:33 by wem3

» HEMATOLOGIJA
17th May 2011, 22:01 by wem3

» PEDIJATRIJA
17th May 2011, 21:58 by wem3

» PEDIJATRIJA
11th May 2011, 21:22 by wem3

» GASTROENTEROHEPATOLOGIJA
11th May 2011, 21:20 by wem3

Social bookmarking
Bookmark and share the address of wem3 on your social bookmarking website
FACEBOOK Forum for students of medicine Skopje Macedonia
Medicinari Skopje

Create Your Badge
CHECK YOUR HEALTH ONLINE

KARDIOLOGIJA

Go down

20110427

Post 

KARDIOLOGIJA
Белодробен тромбоемболизам-приказ на случај

Белодробниот тромбоемболизам е релативно честа ургентна состојба во кардиоваскуларната медицина. Оклудирањето на белодробното васкуларно корито може да доведе до животозагрозувачка состојба која се одликува со 3% ран морталитет. Но, сепак зборуваме за потенцијално реверзибилна состојба на десносрцева слабост.

Во светски рамки, преваленцата на оваа состојба меѓу хоспитализираните пациенти се движи околу 0,4% во САД, додека на европско тло таа се движи од 0,18% во Британија, до 0,06% во Франција. Според некои (н епрецизни сознанија), преваленцата на оваа состојба во кардиолошките и пулмолошките болници и оддели во нашата земја се движи околу 1-1,6%.

Сепак вистинската инциденвца на состојбата е тешко да се утврди не само кај нас, на глобално ниво, но дури и во земјите со развиени здравствени системи и системи за евидентирање на состојбите.

Она што ја прави оваа состојба специфична е тешкото дијагностицирање, поради релативно неспецифичната клиничка презентација, а од друга страна раната дијагноза е основа за високо ефикасен третман.

Нешто повеќе во пдф документот кој е во прилог.Attachments
Pulmonary arthery thromboembolism.pdf You don't have permission to download attachments.(5.1 Mb) Downloaded 0 times

viskcah

Posts : 17
Points : 63
Reputation : 3
Join date : 2008-04-09

Character sheet
MOBILE:
100/100  (100/100)

Back to top Go down

Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum