Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» REFORMI REFORMI REFORMI
18th May 2011, 01:26 by wem3

» PROGRAMI IPHONE
17th May 2011, 23:47 by wem3

» INFEKTOLOGIJA
17th May 2011, 23:23 by wem3

» GASTROENTEROHEPATOLOGIJA
17th May 2011, 22:44 by wem3

» BODY MASS INDEX
17th May 2011, 22:33 by wem3

» HEMATOLOGIJA
17th May 2011, 22:01 by wem3

» PEDIJATRIJA
17th May 2011, 21:58 by wem3

» PEDIJATRIJA
11th May 2011, 21:22 by wem3

» GASTROENTEROHEPATOLOGIJA
11th May 2011, 21:20 by wem3

Social bookmarking
Bookmark and share the address of wem3 on your social bookmarking website
FACEBOOK Forum for students of medicine Skopje Macedonia
Medicinari Skopje

Create Your Badge
CHECK YOUR HEALTH ONLINE

KARDIOLOGIJA

Go down

20110504

Post 

KARDIOLOGIJA
Нови орални антикоагуланси: резултати од клинички студии

Антикоагулантната терапија за долготраен третман и спречување на тромбоемболиски болести, како и за превенција на мозочен удар при атријална фибрилација (AF), веќе половина век наназад се остварува со орални антикоагулантсни лекови - антагонисти на витаминот К. Иако ефикасни во оптимални услови, во превенција на горенаведените состојби, при нивна примена се соочуваме со постојан ризик од крварење поради тесниот терапевтски прозорец, бројните интеракции со храна и лекови, како и потребата од редовно мониторирање на дозирањето. Сите овие елементи ја прават долготрајната примена на овие лекови мошне комплицирана.

Како резултат на тоа, серија на нови антикоагулантни препарати кои селективно ги блокираат клучните фактори во коагулацијската каскада се развиваат. Ефикасноста и безбедноста на директниот тромбин инхибитор - dabigatran etexilate, како и на селективните инхибитори на фактор Xa - rivaroxaban и apixaban, се докаѓаа во трета фаза на клинички иследувања во индикационите подрачја: превенција на мозочен удар при AF, лекување и секундарна профилакса на венска тромбо-емболија.
Овој преглед претставува осврт направен од страна на две еминентни имиња во кардиологијата на резултатите од неодамна објавените водечки клинички испитувања во оваа област.

Претставува навистина вредно четиво кое треба да се прочита.
Attachments
anticoagulant.PDF You don't have permission to download attachments.(307 Kb) Downloaded 0 times
avatar
wem3
Admin

Posts : 140
Points : 384
Reputation : 0
Join date : 2008-04-08

Character sheet
MOBILE:
100/100  (100/100)

http://wem3.team-talk.net

Back to top Go down

Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum