Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» REFORMI REFORMI REFORMI
18th May 2011, 01:26 by wem3

» PROGRAMI IPHONE
17th May 2011, 23:47 by wem3

» INFEKTOLOGIJA
17th May 2011, 23:23 by wem3

» GASTROENTEROHEPATOLOGIJA
17th May 2011, 22:44 by wem3

» BODY MASS INDEX
17th May 2011, 22:33 by wem3

» HEMATOLOGIJA
17th May 2011, 22:01 by wem3

» PEDIJATRIJA
17th May 2011, 21:58 by wem3

» PEDIJATRIJA
11th May 2011, 21:22 by wem3

» GASTROENTEROHEPATOLOGIJA
11th May 2011, 21:20 by wem3

Social bookmarking
Bookmark and share the address of wem3 on your social bookmarking website
FACEBOOK Forum for students of medicine Skopje Macedonia
Medicinari Skopje

Create Your Badge
CHECK YOUR HEALTH ONLINE

PRASANJA INFEKTIVNA

Go down

PRASANJA INFEKTIVNA

Post by wem3 on 14th November 2009, 22:26

инфективна - прашања!!!

1.терапијз кај болни од сида?
-антиретровирусна терапија
2.капоши сарком кај?
-СИДА
З.за бруцелоза кој тест се употребува?
-БАВ-ТЕСТ
4.во зимски месец...?
-ротавирусна дијареа
5.каков е исипот кај морбили?
-макулопапулозен
6.Најчеста болест кај стоматолозите!
хепатитб
7.кога се станува ХИВ позитивен?
-после З месеца
8.хсв-1 на што е?
-усна
9. предизвикувач на варичела!
-ВЗВ
10.прв лек кај бактериски ангини!
-пеницилин
11. карактеристично кај рабиес!
-негриеви телца
12.најчеста микотична инфекција!
-candida albicans
13колку дози кај тетанус!
-3 дози
14.ОЅЕLTAMIVIR?
-се дава кај инфлуенца
15.еднаш годишно се вакцинираат старите луге (за грип ВАЉДА)
16. ангина херпетика предизвикана од!
-HSV
17.водечки симптоми кај менингитис?
-акутен почеток, повраќање, висока температура
18. брашно перутење кај!
-скарлатина
19.серолошки докзз кајморбили рубеола варичела
-Ig М
20.КАЈ МУМРЅ?
-прво се јавува паротитис
21.колку се покачени аминотрзнсферазите кај иктеричен синдром?
-десеткратно покачување
22.кои хепатитиси може да дадат хроничен к
-ХЕПАТИТ Б,Ц,Д
23.каде има вакцини - хепатит а и б
Каде нема вакцини - хепатит ц
24.кај сида кој вирус предизвикува инфекција?
-EBV - леукемија и лимфом
25. тетаноспазмин е?
-jак неуротоксин
26. прв знак за тетанус!
-тризмус (стегната вилица)

avatar
wem3
Admin

Posts : 140
Points : 384
Reputation : 0
Join date : 2008-04-08

Character sheet
MOBILE:
100/100  (100/100)

http://wem3.team-talk.net

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum