Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» REFORMI REFORMI REFORMI
18th May 2011, 01:26 by wem3

» PROGRAMI IPHONE
17th May 2011, 23:47 by wem3

» INFEKTOLOGIJA
17th May 2011, 23:23 by wem3

» GASTROENTEROHEPATOLOGIJA
17th May 2011, 22:44 by wem3

» BODY MASS INDEX
17th May 2011, 22:33 by wem3

» HEMATOLOGIJA
17th May 2011, 22:01 by wem3

» PEDIJATRIJA
17th May 2011, 21:58 by wem3

» PEDIJATRIJA
11th May 2011, 21:22 by wem3

» GASTROENTEROHEPATOLOGIJA
11th May 2011, 21:20 by wem3

Social bookmarking
Bookmark and share the address of wem3 on your social bookmarking website
FACEBOOK Forum for students of medicine Skopje Macedonia
Medicinari Skopje

Create Your Badge
CHECK YOUR HEALTH ONLINE

PRASANJA DERMATOLOGIJA

Go down

PRASANJA DERMATOLOGIJA

Post by wem3 on 14th November 2009, 22:35

52. Хронично некротизирачко воспаление на потните жлезди е hidradenitis suppurativa axillarum
55. Бенигна контагиозна болест на новороденото, предизвикана од коагулаза позитивен Стаф се именува како Staphylodermia epidermalis bullosa neonatorum
57. Туберкулиди се: небактериски ерупции на кожата, заради алергиска реакција на распадни продукти од предизвикувачот или од ткивата
58. Erythema induratum Bazin спаѓа во групата на: инфективни грануломатозни болести
59. Туберкулозис милиарис кутис е : негативно анергиска група на кожна туберкулоза
60. Форма на туберкулоза со минимална манифестација на некротизирачки папули и хроничен тек се означува како Tuberculosis cutis papulonecrotica
61. Хронична ТБЦ со лупом е tuberculosis cutis luposa
62. Клинички манифестации на кутана ТБЦ не се: Lupus erythematodes, Kerion celsi, Sarcoidosis
107. Лимфните јазли кај склерадениттот се: зголемени, тврди, не се сраснат меѓу себе, подвижни, не егзулцерираат
110. што го прави примарниот комплекс кај сифилисот: улкус дурум и склераденитис регионалис
111,112. Инкубација трае 3 недели, а прв стадиум 9-10 (сиф)
120. По прележан сифилис остануваат трајни последици неточно
121. Промени на капилициум се: alopecia diffusa syphilitica, alopecia areolaris sypilitica
122. Сифилитични егзантеми се: makulozen, papulozen, pustulozen a enantemi se: angyna syphilitica, plaques mucueuses, plaques opalimes
124. 24% од нелекуваните даваат терциерен сифилис
125. Промените на кожа се асиметрични
126. Сквамозни сифилитични егзантеми на граница на коса се corona veneris
127. Промени во уста кај сифилис ресолутива: maculae erosae, plaques muqueuse, leucoplakia syphilitica
171. Кожните реакции со лекови можат да бидат: токсични, алергиски, поради вроден ензимски дефект
174. Реакција на преосетливост со витално загрозувачка слика и мукокутано засегање е necrolysis epidermalis toxica
8. Три клучни настани во ппатогенеза на псоријаза се: епидермална кератиноцитна хиперпролиферација без диференцијација, васкуларна пролиферација, придружна инфламација
19. Во група на парапсоријазис се : pityriasis lichenoides, pityriasis lichenoides et vaioloformis, parapsoriasis placata, parapsoriasis variegata
20. Кои не се точни за Лихен Рубер: Го атакува фоликулот на влакната, чести се промените на ноктените плочи, ги афицира интертригинозните регии
21. Кои од наведените зафаќаат и слузници: лихен рубер и росацеа
26. За дијагноза на лихен рубер: клиничка слика и патохистолошка верификација
27. Терапија за лихен рубер: кортикостероиди топични и 13 цис ретиноична киселина
52. Субепидермален расцеп кај дерматитс херпетиформис се наоѓа субепидермално
53. Терапија по избор за дерматитис херпетиформис е ди-амино-ди-фенил-сулфон
180. Некробиозис липоидика е најчесто : претибијално
avatar
wem3
Admin

Posts : 140
Points : 384
Reputation : 0
Join date : 2008-04-08

Character sheet
MOBILE:
100/100  (100/100)

http://wem3.team-talk.net

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum